TSO'DAN BASIN İSTİŞARE TOPLANTISI
Karabük TSO Yönetim Kurulu Karabük medyası ile istişare toplantısı yaptı. Açılış konuşmasını yapan meclis başkanı Adnan Çebi’den sonra son 2 yıllık çalışmaları hakkında bilgiler veren YK Başkanı Fatih Çapraz şu açıklamalarda bulundu;
Her ayın sonunda düzenli olarak yapmış olduğumuz çalışmaları, basın bülteni yoluyla ile kamuoyu ile paylaşıyoruz. Ben uzun uzun tek tek neler yaptığımız tekrar anlatmayacağım, ikinci yılımızda neler yaptığımızı kısaca özetleyip sizlerle soru cevap şeklinde sohbet ederek, istişare de bulunmak istiyorum.
İsrail’in Filistin’e yönelik sürdürdüğü saldırıları sonucu Karabük Sivil Toplum Kuruluşları olarak kınama deklarasyonu yayınladık. Karabük halkı ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri olarak bu vahşetlere, insanlık suçlarına bir kez daha artık yeter diyoruz. Sabırları ve vicdanları sınayan İsrail yönetimine gerçekleştirdikleri insanlık dışı savaş suçu nedeniyle şiddetle kınıyor ve bu saldırıları gerçekleştirilenlerin uluslararası mahkemelerde yargılanarak cezalandırılmasını, barış ve adaletin sağlanmasını talep ediyoruz. Ortak deklarasyonumuza imza atan ve açıklamamızda yanımızda bulunan tüm sivil toplum kuruluşlarına ve yöneticilerine bir kez daha teşekkür ediyorum.
Sık sık Karabük ekonomisine nasıl katkı sunabiliriz, mevcut firmalarımızı nasıl daha verimli hale getirebiliriz diye istişare ve bilgilendirme toplantıları düzenliyor, düzenlenen toplantılara da katılım sağlıyoruz. Meclis Toplantılarımıza ve müşterek meslek komitesi toplantılarımıza ilimizin bürokratlarını davet ediyoruz, istişarelerde bulunuyoruz.
Göreve başladığımız günden itibaren yapılan çalışmalarla ilgili sunumlar yapıyor, Karabük Demir Çelik Fabrikaları’nın temellerinin atıldığı ve Karabük’ün Kuruluş tarihi olan 3 Nisan’ı, “Sanayi Günü” olarak kutlama noktasında, FiLYOS Limanı ve Lojistik Merkezi konularında destek talebinde bulunuyoruz.
Karabük ekonomisi, Yenice ve Eskipazar OSB çalışmaları hakkında istişarelerde bulunuyoruz. SGK teşvik uygulamaları ve yabancı işçi çalıştırma mevzuatı hakkında fikir alışverişinde bulunuyoruz. Bu konular hakkında üyelerimize bilgilendirme toplantısı düzenledik.
İstihdamı geliştirici ve işsizliği önleyici tedbirler ile uygulanacak aktif iş gücü programlarının belirlenmesi amacıyla İŞKUR sekretaryasında düzenlenen İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantılarına katılıyoruz.
İl Milli Eğitim Müdürü ve idari kadrosu ile birlikte sık sık biraya gelerek, mesleki eğitim konuları hakkında istişare toplantıları yapıyoruz.
İl Koordinasyon Kurulu toplantısına katılarak söz alıp, oda üyelerimizin yerel yönetimler noktasında varsa problemlerini dile getiriyoruz.
Sanayi sitesi sakinlerinin ve üyelerinin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dinleyerek incelemelerde bulunuyor, bu konuları yetkililere iletiyoruz.
Eskipazar OSB yönetim kurulu toplantılarına katılıyoruz. Devam eden alt yapı çalışmalarını, yeşil dönüşüme uyumlu olması hususu, trafo merkezi yapımı gibi konuların takibini yapıyoruz. Karabük’ün sanayi tesislerinin enerji verimliliği etütleri ve AB yeşil mutabakat sürecinde yapılabilecek iş birliklerini belirlemek amacıyla toplantılar yaptık.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ve Karabük Özel Sektör Demir–Çelik Haddecileri Derneği iş birliğinde ülkemizde ilk defa açılan Haddecilik-İzabe Bölümü öğrencilerini ilk fabrika sahası teknik gezilerine başladılar. Öğrencilere üretim süreçleri, üretilen ürünler ve çalışma alanında İş Sağlığı ve Güvenliği ’ne dair bilgilendirmede bulunuldu. Öğrenciler okulda gördükleri teorik eğitimin yanı sıra demir çelik üretimini de fiilen fabrika sahasında görerek işleyişi yerinde inceledi.
Yine bu kapsamda, ilimizin önde gelen firmalarının destekleriyle Karabük Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde kurulan Bilgisayar Laboratuvarı’nın açılış töreni gerçekleştirdik. Ülkemizin imarına, sanayisine hizmet eden haddehaneler aynı zamanda bir okul, bir eğitim yuvası olarak da hizmet vermiştir. İlimiz haddehanelerinde yetişen mühendisler, ustabaşılar ve işçiler memleketin dört bir yanında demir çelik sektöründe fabrikalarda görev almış, aranan kalifiye elemanlar olmuştur. Kısacası Karabük bu sektörde bir marka olmuştur. Nitelikli çalışan kaynağını oluşturmak amacıyla ve yeni açılan bir bölüm olması nedeniyle eğitim ihtiyaçları hızlı bir şekilde giderilmeye çalışılmaktadır. Aynı zamanda eğitim faaliyetlerinin bir bölümü de firmalarımızın fabrikalarında devam ettirilmektedir. Bilgisayar Laboratuvarı’nın yapılması için katkı sağlayan firmalarımıza bir kez daha teşekkür ederim.
Avrupa Birliği ve ülkemizin ortak finansman destekleriyle verilen IPARD desteklerinden 2024 yılı itibariyle Karabük ilimiz de faydalanmaya başlayacak. İlimizde IPARD Desteklerinin verilmesinde yetkili kuruluş olan Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Karabük İrtibat Ofisi Karabük Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2.katında yer tahsisi ile hizmet vermeye başladı.
Demir Çelik Fabrikalarının temellerinin atılması ve Karabük’ün Kuruluşu’nun 87.yılı münasebetiyle “Fotoğraflarla Cumhuriyetin Sanayileşme Öyküsü” fotoğraf sergisi Karabük Valiliği Fuaye Alanı’nda açıldı. Karabük’ün kuruluşunun ve Demir Çelik Fabrikalarımızın temellerinin atılmasının 87. yıl dönümünde böyle anlamlı bir serginin açılışını gerçekleştiriyor olmanın gururunu yaşadık.
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) tarafından 3 Nisan Karabük’ün ve demir çelik fabrikalarının kuruluşunun 87. Yıl Dönümü özel gündemiyle “3 Nisan Özel Meclis Toplantısı” düzenlendik. İl protokolünün ve KTSO üyesi sanayicilerin katıldığı toplantında, 3 Nisan’ın sadece Karabük’ün değil, Türkiye’nin de kuruluş günü olduğunu belirttik. Kurtuluşunu değil kuruluşunu kutlayan tek il olan Karabük’ün unvanının “Cumhuriyet Kenti Karabük” olduğunu hatırlattık. 3 Nisan’ın sanayileşme, çağdaşlaşma ve ekonomik bağımsızlık vizyonunun da kutlandığı bir gün olduğunu ifade ettik.
3 Nisan gününün ülkemizde “Sanayi Günü” olarak tescil edilmesi ve anılması için yapmış olduğumuz çalışmaları bir kez daha paylaştık. Tüm şehir olarak, tüm vatandaşlarımızla, bu işi içselleştirip, sahiplenip başarıya ulaşacağımıza inanıyorum.
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) olarak Eskipazar Sarı Traverteninin coğrafi işaret olarak korunması için çalışmaları başlattık. Eskipazar İlçesinde bulunan taş ocağında incelemelerde bulunduk. Eski devirlerden bugüne kadar birçok medeniyet tarafından yapıtaşı olarak kullanılmış birçok tarihi eserlerde bulunan travertenler, işlenilmesi kolay bir kaya tür olması sebebiyle tercih edilen bir taş. Ülkemizde traverten denince en önemli anıtsal yapı olarak aklan gelen Anıtkabir’dir. Anıtkabir’in inşaatında kaplama taşı olarak kullanılan en yoğun kaya türü Eskipazar sarı travertenidir.
6 Haziran tarihinde, Karabük’ün sosyal, ekonomik, kültürel, eğitim, çevre, kentleşme, ulaşım ve turizm alanlarında kalkınmasına yönelik vizyon belirlemek için Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ev sahipliğinde “Karabük Kent Vizyonu 2037” çalıştayı düzenledik. Karabük’ün 2037 yılında Türkiye’nin en gelişmiş ve modern şehirlerinden biri olması için hep birlikte çalışmalıyız. Bu vizyon çalıştayı ile hedefimize ulaşmak için önemli bir adım atmış bulunuyoruz.
Odamız tarafından düzenlenen çalıştayımızda kent vizyonunu ortaya koyabilmek amacı ile;
-
Karabük’ümüzün 100. Yılında, Nasıl Bir Karabük Görmek İstiyoruz?
-
İlimizde Ekonomik Gelişmeyi Sürdürülebilir Kılmak Amacı ile Neler Yapmalıyız?
-
Karabük’ümüzün Kalkınması Amacı ile Hangi Konulara Öncelik Vermeliyiz? sorularına cevap aradık.
Düzenlemiş olduğumuz çalıştayın sonuç bildirgesi akademik danışmanımız ve üniversitemizin akademisyenleri tarafından rapor haline getirilmiş, sizlerin aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılmıştır.
2024 Yılı Yönetim Danışmanlığı ve Mesleki Gelişime Yönelik Teknik Destek Programı kapsamında Karabük olarak iki projemiz onaylandı. KTSO olarak, “Kadınların ve Gençlerin Dış Ticaret ve Gümrük Yönetimi Konusunda Uzmanlaştırılması Eğitimi” projemizin Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından kabul edilip, sözleşmesinin imzalanmış olmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Bu önemli adım, ilimizdeki kadın ve gençlerin dış ticaret ve gümrük yönetimi konularında uzmanlaşmasına katkı sağlayacak ve bölgesel kalkınmamıza destek olacaktır. Ayrıca Karabük Organize Sanayi Bölgesi’nin ‘’Yaşanabilir Karabük İçin Bir Adım At’’ başlıklı Yönetim Danışmanlığı Teknik Destek Programı projesinin de kabul edilerek imzalanmış olmasından dolayı kendilerini tebrik ediyor, iki projenin de ilimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum.
23 Eylül tarihinde “İş Dünyası İstişare Toplantısı”, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Sn. M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Profesör Dr. Vedat Işıkhan ‘ın katılımıyla TOBB İkiz Kuleler Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı olarak katılarak sayın bakanımıza iş gücü ve Karabük hakkında dosya sunduk ve söz alarak;
• Kıdem tazminatının OECD üye ülkeler ile kıyaslanarak yeniden düzenlenmesi,
• Gece çalışma süresinde demir ve çelik sektörüne özel düzenleme yapılması (İş Kanunu 69.mad),
• SGK İşten Çıkış Bildirgesi’ne arabuluculuk çıkış kodu eklenmesi,
• İşçi-işveren davalarında gerekçeli karar açıklandığı anda icra takibi başlatılmasının önlenmesi, işverene ödeme için süre verilmesine yönelik düzenleme yapılması,
• BAĞ-KUR sigortalarının prim gün sayısının diğer sigorta türleri ile aynı hale getirilmesi (9000 günden 7200 güne düşürülmesi),
• 01.10.2008 tarihinden önce vergi kaydı, oda kaydı bulunan ancak resen BAĞ-KUR tescil kaydı oluşturulmayan kişiler için af çıkartılması, konuları hakkında konuştuk.
Karabük Orman İşletme Müdürlüğü ve Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) arasında iş birliği protokolü imzaladık. Protokol kapsamında; erozyonla mücadele ve orman varlığının arttırılması kapsamında, OGM tarafından ülke genelinde yürütülen ağaçlandırma ve erozyon kontrol çalışmalarının KTSO üyesi ve çalışanlarının katkılarıyla desteklenmesi, hatıra ormanları tesis edilmesi suretiyle, ülkemize yararlı hizmetlerde bulunmuş isimlerinin yaşatılması ve gelecek nesillere tanıtılması, yapılan ağaçlandırma çalışmalarının görsel ve yazılı basın aracılığı ile geniş halk kitlelerine ve kamuoyuna duyurularak vatandaşlarımızda çevre bilincinin arttırılması amaçlanmaktadır. Odamızın kuruluşun 70. Yılı ve 11 Kasım Milli ağaçlandırma günü Geleceğe Nefes Programı kapsamında Valiliğimiz, Orman İşletme Müdürlüğümüz ve Odamız iş birliğiyle, kurumumuzda görev yapmış Meclis Üyesi, Yönetim Kurulu Üyesi ve Çalışan arkadaşlarımız adına fidanlarımızı toprakla buluşturduk. Bu kapsamda AB Yeşil Mutabakat gereği hem karbon emisyonunu azaltmak hem de şehrimize yeşil alan kazandırmak amacıyla 70.yıl Hatıra Ormanı oluşturduk.
Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek, “Türkiye Buluşmaları” kapsamında Karabük’e geldi. Ziyaretleri kapsamında Vali Nafiz Kayalı Gençlik Merkezinde gerçekleşen ‘’STK ve İş Dünyası Buluşması’’ toplantısında sivil toplum kuruluşları ve iş dünyası temsilcileriyle buluştu. Toplantıya Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı, yönetimi ve meclis üyeleri olarak katıldık. Toplantı sonrasında basına kapalı olarak gerçekleştirilen özel toplantıda sayın bakanımıza üyelerden gelen sorunlar ve çözüm önerileri ile ilgili dosya ilettik. Ayrıca söz alarak, Karabük’ün ekonomik gelişmeleri, sanayi bölgelerinde ve yerel ekonomiyi desteklemek adına atılacak adımlar üzerine istişarede bulunduk. Kendilerine aktardığımız başlıca maddeler,
VERGİ, KDV MEVZUATI VE TORBA YASA HAKKINDA
Demir ve çelik sektöründe faaliyet gösteren firmalarımızın yüksek cirolarına rağmen çok düşük kâr marjı ile faaliyet göstermektedirler. 01.01.2024 tarihinde yürürlüğe giren KDV 2 tevkifat kısmını önce ödemeyi nakden yapıp, takip eden ayda mahsup işleminin yapılacak olmasından dolayı tüm ticaret şimdiden durma aşamasına gelmiştir. Eski KDV tebliğinde olduğu şekilde aynı ay içerisinde mahsup işlemlerinin devam etmesi gerekmektedir, şu an sadece ilgili dönem aynı üründen kaynaklı ay içinde yapılmış olan alışta doğan 2 nolu KDV ile satıştan doğan 1 nolu KDV ‘nin aynı anda mahsubuna imkân vererek, vergide adalet ve eşitliğin sağlanması adına da önemli bir katkı sağlayacaktır. Ticaretin huzurlu bir ortamda gerçekleşmesi ve fırsat eşitliği prensipleri göz önünde bulundurularak, 1 nolu KDV Beyannamesinden kaynaklı alacağımızın, eskisi gibi aynı aya mahsup edilebilmesi daha verimli olacaktır.
DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ SÜRELERİ HAKKINDA
İhraç ettiğimiz demir çelik ürünlerinin ana girdisi olan kütük demir, kısmen Karabük Demir Çelik Fabrikasından (Kardemir) kısmen de Dahilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) ile yurtdışından ithal edilip daha sonra ihraç edilmek suretiyle tedarik edilmektedir. Daha önce DİİB süresi, 9 ay normal süre 4,5 ay ek süre olmak üzere toplam da 13,5 aydı. Yaklaşık bir yıldır da belge sürelerini 4 ay normal süre 2 ay ek süre ile birlikte toplam da 6 ay olarak uygulamaktadır. Dış piyasaların da resesyona girdiği bu dönemde bu kadar kısa sürede hem sipariş edilen ithal girdinin üretilerek fabrikamıza ulaşması hem de üretim aşaması ve tekrar ihraç edilmesi göz önünde bulundurulduğunda bu süre zarfında ihracat taahhüdünü yerine getirmesi çok güçtür. DİİB sürelerinin bu hususlar dahilinde tekrar değerlendirilmesini talep etmekteyiz.
BATI KARADENİZ BÖLGESİNİN VE HATTA ÜLKEMİZİN İHRACATININ ARTIRILMASI İÇİN GEREKLİ OLAN FİLYOS LİMANI VE DEMİRYOLU AĞININ GELİŞTİRİLMESİ HAKKINDA
Ülkemizin dışa açılım ve ihracat kapasitesinin artması Filyos Limanı sayesinde olacaktır. Batı Karadeniz ve hatta Orta Anadolu bölgesinin sanayileşmesin önü bu sayede açılacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın hedefindeki 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşma adına çok büyük katkı sağlayacaktır. Filyos limanı aynı zamanda, Marmara’nın yükünü azaltacaktır. Batı Karadeniz bölgemizde kurulu olan ve ihracata çalışan ve çalışmak isteyen firmalara kullandırılması ve aynı zamanda konteyner limanı haline getirilmesini istirham ediyoruz. Bizim ricamız, bizler de o limanı kullanarak ihracatımızı geliştirebilelim. Yine bu bağlamda, ülkemizde navlun fiyatlarını düşürebilmek ve limanlara üretilen ürünleri taşıyabilmek adına demiryolu taşımacılığına daha fazla önem verilmesini arzu ediyoruz.
LOJİSTİK MERKEZ HAKKINDA
Kurmakta olduğumuz ikinci organize sanayi bölgemiz olan Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi içinden demiryolu geçmekte. İçerisinde kurulması planlanan “LOJİSTİK MERKEZ” hedefimiz var. Bulunduğumuz yerden birçok ile ve Filyos limanına hem karayolu ile hem de demiryolu ile sevkiyat yapabileceğimiz bir LOJİSTİK MERKEZ kurmak hepimizin hedefi olmalıdır. EOSB içinde kurulacak Lojistik Merkezin direkt olarak demiryolu ile Filyos limanına yük gönderebilmesi de ayrıca işin ehemmiyetini göstermektedir. Batı Karadeniz bölgemizde, LOJİSTİK MERKEZ yok, serbest bölge yok, yeterli antrepo ve depolama yeri yok. Hepsini aynı anda inşa etmek, faaliyete geçirmek kolay değil, bunun farkındayız. Bir yerden başlamak adına hep beraber hareket edersek başarıya ulaşacağımıza inanıyorum.
3 NİSAN SANAYİ GÜNÜ İLAN EDİLMESİ HAKKINDA
3 Nisan gününün ülkemizde sanayi günü olarak tescil edilmesi ve kutlanmasını arzu ediyoıruz. Ülkemiz demir ve çelik sanayisi ile ilk defa 3 Nisan 1937 yılında temeli atılan ilk ağır sanayi demir ve çelik fabrikası ile tanışmıştır. İlk Türk demiri Karabük'ümüzde üretilmiştir. Karabük, İskenderun Demir Çeliğin, Ereğli Demir Çeliğin kuruluşuna, ülkeye yapılan baraj ve köprülere damgasını vurmuştur. En önemlisi, sanayi kültürünün gelişmesinde büyük rol oynamıştır. Bu sebeple istirhamımız 3 Nisan gününün tıpkı avukatlar, mühendisler, eczacılar günü gibi sanayi günü olarak anılması ve tescillenmesidir.
Son olarak, TR 81 Batı Karadeniz bölgemiz ile ilgili BAKKA toplantılarında elde ettiğimiz bazı tespitlerle, herkesin dikkatini çekmek istiyorum. Veriler için ajansımıza teşekkür ediyorum.
Genç İşsizlik
15-24 yaş grubunda Batı Karadeniz bölgesi en fazla işsizliğe sahip bölgedir. Kadın ve erkeklerde ise ayrı ayrı en kötü orana sahip 2. Bölge durumundadır.
Bağımlı Sektörel Yapı
Bölgede halen daha sektörel bağımlı yapı devam etmektedir. Karabük’te sigortalı çalışanların %22’si, Zonguldak’ta %9,5’u ana metal sanayisinde, Zonguldak’ta %8,8 ve Bartın’da %3,5’i kömür çıkarmada çalışmaktadır.
Yaşlanan Nüfus
Bölgede yaş ortalaması hızla yükselmekte ve Türkiye ortalamasının üstünde seyretmektedir. Bölge; çocuk bağımlılık oranı en düşük (%22,16) bölge ve yaşlı bağımlılık oranı en yüksek 5. Bölgedir. (%21,7)
Üretim, AR-GE ve Girişimcilik Ekosistemi
Planlı sanayi alanları (OSB gibi) ile AR-GE, yenilik ve girişimcilik ekosistemi (kuluçka merkezi, Ar-Ge merkezi, Tasarım Merkezi vb.) yeterli düzeyde değil. Girişimciliğin ve katma değerli üretimin artırılması gerekmektedir.
Merkezi Programlar Uygulanmıyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen Cazibe merkezleri, Çalışan ve Gençler, Üreten Şehirler Programları bölgede uygulanmıyor.
Bölgede Kalkınma İdaresi Yok
Türkiye’de toplam 43 ili kapsayan 4 Bölge Kalkınma İdaresi kurulmuş olup Batı Karadeniz’de İdare olmadığından bu kaynaklardan faydalanamıyor.
Teşvik Sistemi Dezavantaj Yaratıyor
Bölgesel Teşvik uygulamasında 6 kademe bulunmakta olup en avantajlı desteklerin sunulduğu 5.ve 6. Bölge desteğinden 30 il yararlanmakta olup Batı Karadeniz illerinden hiçbiri bu kapsamda yer almıyor.
Büyükşehir Yok
Ülkemizde halihazırda 30 büyükşehir yer almakta olup bölge ilerinin hiçbiri büyükşehir değildir. Bu durum illerimize gelen merkezi payların düşük olmasına bütüncül planlama ve uygulamalarının yapılamamasına neden olmaktadır.
Sözlerime son verirken, bugüne kadar yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarda, bizlere destek veren, saygıdeğer meclis üyesi arkadaşlarıma, değerli yönetim kurulu üyesi arkadaşlarıma ve oda personelimize teşekkür etmek istiyorum. Yine her türlü çalışmalarımızda bizlere destek veren başta Valimiz Sayın Mustafa Yavuz bey’e, belediye başkanlarımıza, milletvekillerimize, tüm protokolümüze, daire müdürlerimize, sivil toplum kuruluş temsilcilerine, siz kıymetli basın mensuplarımıza ve Karabük kamuoyuna teşekkür etmek istiyorum.