Bireysel Silahlanma Tehlikesi

Gündem Yayın: 15 Ocak 2025 - Çarşamba - Güncelleme: 15.01.2025 14:37:00
Editör - VEYSEL DAYI
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

 “İki yetişkin erkekten birinde, üç evden birinde silah var. Aynı zamanda otomatik silahların kullanımı arttı. Özellikle pompalı silahların kullanımında artış var. Kadına yönelik şiddette beş vakadan birinde silah kullanılıyor. İnsanlar kendilerini kontrol edebileceğini düşünüyor ve caydırıcı özelliğinden dolayı ruhsatlı silah alıyor ama pratikle örtüşmüyor. Vakaların yüzde 4’ünde beylik tabanca ile suç işlendiğini görüyoruz.”  Umut Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Uzm. Dr. Ayhan Akcan  
Son olarak İlçemiz Kozana bağlı Turgutlu Mahallesinde yaşanan ve öğrencimizin ağır yaralanması ile sonuçlanan  bireysel silahlanma bir gerçeği ortaya koyuyor.Silahlanma ruhsatlı ruhsatsız demeden çok fazla bir şekilde yapılmaktadır. 
Turgutlu Mahallesinde olan Kozan’ın Adana’nın ve Tüm Türkiye’nin düğünlerinde asker uğurlamasında yaşanan bir rituel olmaktadır.İnsan sağılığını rahatsız eden , tehlikeye atan bir sayıya ulaşmıştır.
Türkiye’de günde ortalama 10 cinayet işlenmektedir. Bunların 8 i  silahla işlenmektedir. Bu ciddi bir sayıdır. Önlem alınması gerekmektedir.
2018’den bu yana silah bulundurma ruhsatı yüzde 100’ün üzerinde arttı .Jandarma Genel Komutanlığı’nın verilerine göre de 2018’den bu yana silah bulundurma ruhsatı alan kişi sayısındaki artış yüzde 100’ün üzerinde. 2018’de silah bulundurma ruhsatı alan kişi sayısı 7 bin 630’ken, bu sayı 2021’de 16 bin 569’a yükseldi. Silah taşıma ruhsatındaki artış ise yüzde 200’ü aştı. 2018’de 3 bin 41 kişi taşıma ruhsatı alırken, bu sayı 2021’de 9 bin 870’e çıktı.
Silah kullanma yaşı 18 in altına  hatta verilere göre 12 ye kadar düşmüştür.
İnternet arama motorunda en çok aranan konulardan birisi silahı nasıl alırım dır. Ruhsatlı silah sayısı 4 milyon iken ruhsatsız silah sayısı 30 milyonlara varmaktadır. Bu korkunç bir sayıdır.
Silah ruhsatı almak için başvuranlara öfke testi uygulanmalıdır. Silah ruhsatı Sağlık Bakanlığı’na bağlı 5 hekimden oluşan Sağlık Kurulu’nun raporuna göre alınmaktadır.  Bu alınan ruhsat  bize göre yetersizdir. Daha fazla inceleme , denetleme,araştırma yapılmalıdır.En azından sürücülere uygulanan psikoteknik gibi mutlaka bu silah ruhsatına başvuranlara da bir öfke testi, kişilik testi, madde bağımlılık testi yapılmalıdır. Başvuranların yüzde 8’inde neredeyse bağımlılık düzeyinde silah tutkusu vardır.Gerekirse bu testler çok farklı bir kurumda yapılmalıdır.. Bu testlerde bir problem varsa silah ruhsatı verilmemeli, el konulmalı. Bu testler başvuranları da koruyan testlerdir. Ayrıntılı bir düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz.
Denetlemelerin artması ,ruhsatsız silahların sayısının azaltılması için cezaların arttırılması sağlanmalıdır.

 

M.Nezih KARAVELİOĞLU

 ADD Kozan Şube Başkanı

 

 

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.