TSO “SANAYİ MÜZESİ ELZEMDİR”

Gündem Yayın: 01 Ocak 2025 - Çarşamba - Güncelleme: 01.01.2025 23:42:00
Editör - VEYSEL DAYI
Okuma Süresi: 15 dk.
Takip EtGoogle News

   Karabük Ticaret ve Sanayi Odası  Yönetim Kurulu Başkanı  Fatih ÇAPRAZ   “Saygıdeğer basın mensupları, çok değerli üyelerimiz ve Karabük kamuoyu, hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum.Yeni takvim yılının, ülkemize ve milletimize barış, huzur, sağlık getirmesini, Karabük’ümüz adına her türlü başarılarla dolu bir yıl olmasını temenni ediyorum. Aralık ayı içerisinde yapmış olduğumuz çalışmalar ve hizmetler ile ilgili maddeler aşağıdaki gibidir.” diyerek yazılı bir açıklama yaptı 

 İşte ARALIK- 2024 AYI TSO ÇALIŞMALARI 

“4 Aralık tarihinde, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi ve 10002:2018 Müşteri Memnuniyet Yönetim Sistemi belgelendirme denetimi gerçekleşti. Üst düzey liderlik, risk ve fırsatlar yasal şartlar, teknoloji sosyal-kültürel-şartlar kuruluşun kültürü, bilgisi, performansı, üye ilişkileri, üye şikayetleri ve ele alma politikaları gibi hususlar dokümantasyon ve uygulama açısından uygunluğu incelendi. Standarda uygun sistemin kurulduğu ve yürütüldüğü görülmüş olup, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası denetimini başarıyla gerçekleştirmiştir. Odamızın kurumsal yapısının ve üyelerimize vermiş olduğumuz hizmet kalitesinin devamı için titizlikle takip ettiğimiz Kalite Yönetim Sistemi belgelerimizin denetiminden başarılı bir şekilde geçilmesinden dolayı çok memnun olduğumuzu belirtmek istiyorum. Kalite Sistemlerimizin bundan sonra daha da geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğin gerçekleştirilmesi amacıyla çalışmalarımız devam edecektir. Bu vesileyle denetimi gerçekleştiren TSE Baş Denetçisi Coşkun Yıldırım Bey’e, sistemin kalitesini sürdürmemizde destek olan oda organlarımıza ve özellikle personellerimize teşekkür ediyorum.

“Kaya Mezarları Gezi Rotası” Projesi kapsamında düzenlenen toplantılara katılıyoruz. Amacımız, ilimiz ve ilçelerimizde bulunan, kaya mezarlarının turizme kazandırılması ve bu miras unsurlarının bölge ekonomisine katkı sağlaması. Karabük’ün turizm potansiyelini daha da güçlendirmeyi amaçlayan “Paflagonya Vadisi” projesi, paydaş kurumlar ile yapılan toplantılarla şekillenmeye devam ediyor. Bu konuda desteklerini her daim hissettiğimiz valiliğimize, il özel idaremize, il kültür turizm müdürlüğümüze, üniversitemize ve kıymetli akademisyenlerimize, orman işletme müdürlüklerimize, milli parklar müdürlüğümüze ve tüm kurumlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum.

Aralık ayı içerisinde, odamız web sitesi yenilenerek, yeni yüzü ile hizmet vermeye başladı. Göreve geldiğimiz günden beri akreditasyon sürecine önem veriyor bu minvalde “7 YILDIZLI” (A SINIFI) oda olma hedefini ortaya koyuyoruz. Bu kapsamda, yenilenen yüzüyle yayına giren www.karabuktso.org.tr günümüz teknolojisine uygun ve üye odaklı bir anlayışla hazırlanmıştır. Amacımız yapmış olduğumuz faaliyet ve hizmetlerinden üyelerimizin bilgi sahibi olması yönündedir. Akreditasyon sisteminin ön gördüğü şekilde bilgi sistemlerini üyelerimiz için etkin bir şekilde kullanma gayreti içindeyiz. Web sitemiz baştan sona kurumumuzun ihtiyaçlarına göre özel olarak tasarlanarak kullanıcı dostu bir ara yüz oluşturulmuş, mobil cihazlarla %100 uyumlu olarak çalışmaktadır. Üyeler ve ziyaretçilerden özel formlar üzerinden alınan başvurular dahil artık tüm süreç kendi sistemimiz üzerinden yönetilecektir. Proje uygulamasında çözüm ortağımız olan firma 2024 yılında iki farklı Ticaret Sanayi Odası web sitesi ile “Altın Örümcek Web Ödülleri’nde finale kaldı. Bizde Karabük Ticaret ve Sanayi Odası olarak 2025 yılında web sitemizin bu yarışmada sıralamaya girmesi için çalışmalarımıza başladık. Bu vesile ile yeni web sitemizin hayırlı olmasını temenni ediyorum. Lütfen, haber, etkinlik, duyuru ve tüm çalışmalarımızdan haberdar olmak için bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ediniz.

 Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu olarak üyelerimizi ziyaret etmeye devam ediyoruz. Hem imalat sektöründe faaliyet gösteren üyelerimizi yerinde inceleme fırsatı buluyoruz hem de imalat yapmayan ama sektörü ve işleri ile ilgili talep ve çözüm önerileri olan üyelerimizi dinliyoruz. Her ay üyelerimize ziyaretlere devam edeceğiz. Ancak, benim özellikle tüm üyelerimizden istirhamım, biz her yere yetişemeyebiliriz, bağlı bulundukları gruptan seçilmiş olan meclis üyelerimize ve meslek komitelerimizi varsa sorun ve çözüm önerilerini iletirlerse çok daha hızlı hareket edebîleriz.

17 Aralık tarihinde, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Batı Karadeniz Bölgesi’nde, birlik ve beraberlik içerisinde bölgeyi kalkındıracak projeler hakkında istişare etmek amacıyla Kastamonu ilinde ziyaretlerde bulunduk. Kastamonu ilindeki ziyaret programı kapsamında ilk olarak Kastamonu Kent Müzesini inceledik. Ziyaret sırasında, müzede sergilenen Kastamonu’nun tarihleri, turizm ve önemli dönüm noktalarına ilişkin bilgiler ayrıntılı incelendik. Oda ziyaretleri kapsamında ilk olarak Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası’nı (KATSO) ziyaret ettik. Ziyaret kapsamında KATSO Meclis Başkanı Turgay Dellaloğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyeleri ziyaret ederek karşılıklı yapılabilecek iş birlikleri ve projeler konusunda istişarelerde bulunduk. Ardından Kastamonu Ticaret Borsa’sına ziyaret gerçekleştirdik.  Kastamonu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İzbeli ev sahipliğinde gerçekleşen toplantı, yaptıkları ve yapacakları projeleri anlatarak devam etti. Aynı zamanda fabrikaları ziyaret ederek, farklı sektörlerde bilgi ve tecrübe edinme fırsatı bulduk. Nazik ev sahipliklerinden ötürü Kastamonu TSO ve Kastamonu TB başkanlarına ve meclis üyelerine bir kez daha teşekkür ediyorum. Bizler bölge olarak, TR81 ve TR82 illeri (Karabük, Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Sinop, Çankırı) hem kültürel hem sosyal hem tarihi hem akrabalık hem de iş hayatının ortak sorunları açısından birbiriyle bağlı illeriz. Bu yüzden birlikte hareket ederek, bölgemizi kalkındıracak ortak projeler için mücadele edip çalışmalıyız.

Bu vesileyle, ilimiz ile ilgili bir eksiğimizi bir kez daha gündeme getirmek ve yetkililerin dikkatini çekmek istiyorum. Ziyaret ettiğimiz illerde gezilerimize, ilk olarak o şehrin kent müzesini gezerek başlıyoruz ve çok etkileniyoruz. Karabük olarak, madem “3 Nisan Sanayi Günü” ilan edilmesi için uğraş veriyoruz ve çabalıyoruz, bunu destekleyecek olan şehrimizi, kültürümüzü, tarihimizi, ilçelerimizi ve sanayimizi ve bu işin başlangıcını yani ilk ağır demir çelik sanayisinin temelinin atılmasından bugüne kadar gelen süreci anlatan bir “SANAYİ MÜZESİ” (aynı zamanda KENT MÜZESİ) kurulması elzemdir. Zonguldak’ta Maden Müzesi, Bartın Kent Müzesi, Kastamonu Kent Müzesi, Sinop Cezaevi Müzesi gibi örnekler vardır. Yurtdışında da sanayi şehirlerinde ve özelikle Karabük’ümüze çok benzeyen Pittsburgh gibi, Dortmund gibi birçok şehirde örnekleri mevcuttur. Bu konuda KTSO olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Başta Sayın valiliğimiz olmak üzere, belediye başkanımız, dairelerimiz, il müdürlüklerimiz, Kardemir ve özel sektör haddehanelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız tüm paydaşlarıyla üzerine düşen görev ve sorumlukları yerine getireceklerine inancım tamdır.

KTSO olarak heyetlerle ve yönetimimizle zaman zaman Ankara ziyaretlerimiz devam ediyor. TBMM’de milletvekillerimize, Bakanlıklarımıza ve TOBB’a ziyaretler yapıp üyelerimizin sorunlarını ve çözüm önerilerini ilk ağızdan aktarmaya çalışıyoruz. Aralık ayında maliye ve ticaret bakan yardımcılarımıza ziyaretler gerçekleştirdik. Ziyaret kapsamında, önemli gündem maddelerinden biri olan Katma Değer Vergisi (KDV) tevkifat uygulamaları ve KDV mahsup konuları detaylı bir şekilde ele alındı. Görüşmede ayrıca karşılaşılan sorunlar, yaşanan mevzuat sorunları ve bunların arasında ortaya çıkan aksaklıklar üzerinde durulmuş çözüm önerileri ve süreci daha etkin bir şekilde kullanmak için atılabilecek adımlar hakkında kapsamlı istişareler gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda uzun süredir üzerinde durduğumuz ve takip ettiğimiz, Dahilde İşlem Rejimi (DİB belgesi) ile ilgili süre uzatma talebimiz kabul gördü ve 28/12/2024 tarihinde resmî gazetede yayınlandı. Emeği geçen, bize destek veren Sayın bakanlarımıza, bakan yardımcılarımıza, milletvekillerimize ve TOBB başkanımıza ve Karabük Özel Sektör Haddeciler Derneğimize bir kez daha teşekkür ediyorum.

19 Aralık tarihinde yapmış olduğumuz basın açıklamamız ile ilgili bazı kesimler sosyal medya kahramanlığı yaparak, konuları yanlış yere çekerek, bizlerin sadece Karabük ile ilgili çalışmalar yapmamız gerektiğini söylemişler. Biz kişi bazlı cevap vermiyoruz, yaptığımız ve yapacağımız çalışmaları anlatıyoruz. Üzüldüğüm konu, KTSO olarak Karabük Kent Vizyonu 2037 Çalıştayı düzenledik. Karabük’ün geleceği ile ilgili söz söylemek isteyen herkesi davet ettik. Keşke bu kişiler söyleyecek sözlerini oraya gelip söyleselerdi bizde not alır raporlaştırırdık. KTSO olarak Karabük’ü merkezden ibaret görmüyoruz, göremeyiz, ilçelerimizle bir bütünüz, Eskipazar’da, Ovacık’ta, Yenice’de, Safranbolu’da, Eflani’de, Yortan ’da, bizim için, ekonomimiz için bir bütün. Hatta çevremizde ki illerle birlikte birçok konuda birlikte hareket edersek ekonomik açıdan büyüme kaydedebiliriz. O açıklamamızda en önemli kısmı bir kez daha hatırlatmak ve vurgulamak istiyorum. “İlimizi ve ilçelerimizi etkileyecek hassas konularda karar almadan önce Sivil Toplum Kuruluşları ve şehrin dinamikleriyle bir araya gelerek ortak karar alınması şehir, üniversite, sanayi ve iş dünyası iş birliğini kuvvetlendirecektir.” Nitekim, bu açıklamamızdan sonra, üniversitemizde toplantı yapılmış ortak akıl galip gelmiştir. Öğrencilerin ihtiyaçlarına uygun eğitim ortamlarının oluşturulması, fiziki altyapının iyileştirilmesi ve akademik faaliyetlerin daha etkin bir şekilde sürdürülmesi konularında fikir alışverişi yapılmıştır. Sayın Rektörümüze, Karabük üniversitemizin gelişimi ve sorunları ile ilgili istişare toplantısına davet edilmemizden ötürü teşekkür ediyoruz. Karabük ili olarak şehir merkezinde bir fakülte açılması talebimizi ilettik. Örneğin, yeni yapılacak olan adliye sarayımızın yakınına adalet ile ilgili bölüm ve fakülteler ve/veya diş hastanemizin hemen arkasında bulunan alana diş fakültesi açılabileceği ve kamuoyunda bu yönde taleplerin olduğunu sayın rektörümüze aktardık. Ayrıca, tüm sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek neler yapılabilir noktasında istişarelerde bulunacağımızı ilettik. Belediyelerimizin ve belediye başkanlarımızın öneminden bahsederek şehrin gelişiminde söz sahibi oldukları için ve arsa konusunda onların da bu toplantılarda olması gerektiğini vurguladık. Toplantıdan sonra Karabük Belediye Başkanımız Özkan Çetinkaya Bey’e bilgi vererek desteğini istedik. Sonuç olarak, tüm bu gelişmelerden sonra, Karabük Merkez’e yeni bir meslek yüksekokul ve fakülte binası yapılacağı müjdesi kamuoyu ile paylaşıldı. Emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyoruz.

20 Aralık tarihinde, Milli Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf Tekin, Karabük’e gelerek yoğun bir program gerçekleştirdi. Sayın Bakanımızdan, endüstri meslek lisemizin fiziki koşullarının iyileştirilmesi ve yenilenmesi konusunda destek talebinde bulunduk. Sayın bakanımız bu konuda destek vereceğinin sözünü verdi.

Valilik toplantı salonunda, Kalkınmada Sivil Toplumun Rolü Toplantısına katılarak, şehrin ekonomik, sosyal ve kırsal kalkınmasına yönelik önerilerimizi sunduk. KTSO olarak bugüne kadar her türlü iş birliğini göstererek katkı sağladığımızı vurgulayarak, stratejik programımızda yer alan öncelikli konuları da gündeme getirdik. Şehrin kalkınma sürecinde şu önemli hususlara dikkat çektik;

* Karabük’ün Kent Kültürü ve Kimliğinin Yansıtılması: Kent simgesinin belirlenmesi ve 3 Nisan Sanayi Günü’nün ilan edilmesi

* Coğrafi İşaretli Ürünlerin Artırılması: Eflani Çember Bezi ve Eskipazar Sarı Traverten Mermeri (tescili bekleniyor) gibi ürünlerin coğrafi işaret almasının sağlanması

* Turizm Sektörünün Geliştirilmesi: Hadrianapolis Antik Kenti tanıtımı, yeni turizm rotalarının oluşturulması ve kaya mezarları gibi tarihi alanların öne çıkarılması

* İhracatın Artırılması: Karabük’ün ihracatını artırmak amacıyla sektör analizleri, sorun ve çözüm önerileri tespit etmek, dış ticaret potansiyelini güçlendirmek için faaliyetlerde bulunmak, özellikle Filyos Projesi ve limanın faaliyete geçirilerek tüm bölgeye, sanayicilere ve ticaret yapmak isteyen herkese kullandırılması

* Nitelikli Ara Eleman İhtiyacının Giderilmesi: Meslek liselerini destekleyerek, mesleki eğitim kapsamında iş birliği yapmak

* Eskipazar OSB’nin Faaliyete Geçmesi ve İstihdam Artışı: Organize sanayi bölgesinin faaliyete geçmesi için destek verilmesi

* Lojistik Merkezi Açılması: Lojistik Merkez’in açılmasını sağlamak ve destek vermek, demiryolu ağının geliştirilmesi ve limana bağlanması bununla alakalı olarak çevreyolu ihtiyacının giderilmesi

* Küçük Sanayi Sitelerinin Kurulması: Küçük sanayi sitelerinin açılması için çalışmalar yapmak, yer belirleme, fizibilite raporlarının hazırlanması, proje hazırlanması ve süreçlerin yakın takibinin gerçekleştirilmesi

Bu tür toplantıların şehrin kalkınması ve ortak akıl kültürünün galip gelmesi açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. Karabük Kent Vizyonu Çalıştayı raporunun rehber niteliğinde olabileceğini belirttik. Bu raporun, tüm kurul üyeleri, protokol ve yetkili birimlerle bir kez daha paylaşılacağımızı ifade ettik.

Sözlerime son verirken, bugüne kadar yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarda, bizlere destek veren, saygıdeğer meclis üyesi arkadaşlarıma, değerli yönetim kurulu üyesi arkadaşlarıma ve oda personelimize teşekkür etmek istiyorum. Yine her türlü çalışmalarımızda bizlere destek veren ve birçok önemli toplantıya bizi davet eden, başta Valimiz Sayın Mustafa Yavuz Bey’e, belediye başkanlarımıza, milletvekillerimize, tüm protokolümüze, daire müdürlerimize, sivil toplum kuruluş temsilcilerine ve Karabük kamuoyuna teşekkür etmekistiyorum.”

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.